In het nieuws

Puellae Kwartet speelt in Grote Kerk van Blokzijl in plaats van Nederlands Jeugd Strijkorkest

Het optreden van het Nederlands Jeugd Strijkorkest in de Grote Kerk van Blokzijl op zondag 12 december gaat niet door. Een heel orkest plaatsen op 1,5 meter afstand in die ruimte is niet mogelijk, zegt Blokzijl Klassiek. Als alternatief is er op die dag een uitvoering door het Puellae Kwartet.

Om toch muziek te kunnen brengen in deze donkere dagen heeft de Stichting Blokzijl Klassiek de programmering aangepast na het afkondigen van de strengere coronamaatregelen. Het concert door het Puellae (meisjes) Kwartet begint om 15.30 uur en er is geen pauze.

Het Puellae kwartet, opgericht in 2017, bestaat uit de violisten Annefloor Plantinga en Julia Doornebosch, altvioliste Nouschka van Schaik en celliste Loïs van Malenstein. Ze studeren alle vier aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en wonnen eerste prijzen op het Britten Vioolconcours en het Prinses Christina Concours. Tijdens het concert spelen de vier werken van Mendelssohn, Schulhoff en Debussy. Reserveren is mogelijk via blokzijlklassiek.nl.

In het nieuws geweest

Watersportcamping Heeg - Berichten | FacebookWatersportcamping Heeg

20-08-2020

Wat was het weer een prachtige avond, Strijkerskwartet Puellae heeft gezorgd voor een gouden rand! We werken nu aan het monteren van de geschoten video beelden, wordt vervolgd.

Grolloo – Muzikanten brengen donderdag 26 september in café Hofsteenge in Grolloo een eerbetoon aan de lp Appleknockers Flophouse van Cuby and the Blizzards.

De plaat is 50 jaar geleden verschenen. De presentatie ging destijds gepaard met een fikse rel. De voorstelling Appleknockers Flophouse wordt niet geheel toevallig op 26 september gehouden. Op die dag in 2011 overleed Harry ‘Cuby’ Muskee op 70-jarige leeftijd.

Appleknockers Flophouse, het titelnummer van de plaat, wordt nog altijd veelvuldig gecoverd door muzikanten. De stichting Kunst en Cultuur Drenthe, Gerhardt Heusinkveld, de theatermakers van Garage TDI, het Puellae Strijkkwartet, de band Easterfield, DAF Assen en diverse vocalisten en musici leggen in de voorstelling een band tussen heden en verleden. En passant wordt een eerbetoon aan Harry Muskee, zijn band en aan de plaat die een halve eeuw geleden uitkwam.

Preuvenement Assen trekt maar liefst 30.000 bezoekers

 

De vijfde editie van Preuvenement Assen mag terugkijken op een succesvol evenement. De viering van de start van een nieuw cultureel en culinair seizoen trok maar liefst 30.000 bezoekers.

In een zonovergoten Gouverneurstuin en op de Brink genoot men van muziek, theater, dans en lekker eten en drinken van Asser horecaondernemers.

De overweldigende opkomst van publiek was ook te danken aan het prachtige weer en de uitbreiding van het programma op de Brink. Op zaterdag stond de Brink geheel in het teken van jongeren, die deelnamen aan een breakdance battle of gratis konden proeven van korte theatervoorstellingen van Garage TDI. Met een lounge van zitzakken, de luwte van de grote bomen op de Brink was het daar goed toeven. ‘Welcome to the Playground’ heette dit nieuwe programmaonderdeel, een concept van ICO centrum voor kunst en cultuur.

Over de twee dagen verspreid, waren er zo’n 45 gratis toegankelijke acts met voorproefjes van bands die in het komende seizoen te zien zijn op Asser podia zoals De Nieuwe Kolk en Podium Zuidhaege. Maaike Ouboter, Georgina Peach & The Savoys en Gerard Alderliefste bevolkten onder meer het DNK/Sligro stage. Aan de andere kant van de Gouverneurstuin traden onder andere Leon Moorman, Soul XS en het Puellae Kwartet op. Het Groninger kleinkunstduo Pé & Rinus heeft op de zaterdag voor een recordaantal bezoekers gezorgd. Hun evergreens ‘Hoornse Plas’ en ‘Alcohol’ werden massaal meegezongen. Op zondag zorgde The Kik voor een afsluiting van het festival.

 

‘Italiaanse sfeer’

Vanaf nu doet ook de binnenstad van Assen vijf maanden lang aan Italië denken. Overal zie je de rood-wit-groene vlag. In diverse straten wappert tussen de gevels van de huizen wasgoed in de wind, net als in Napels. Boekhandel Van der Velde etaleert, naast de voor de hand liggende Italiaanse kookboeken, romans van Franco Faggiani en Elena Ferrante. Ook veel andere winkels hebben hun best gedaan een ‘Italiaanse sfeer’ te scheppen.

 

Om de opening van Sprezzatura kracht bij te zetten was er zondag ook passende live-muziek bij de ingang van het Drents Museum. Op het plein voor de entree, door een parasol tegen de felle zon beschermd, speelden de vier jonge dames van Puellae Strijkkwartet. Er waren een Romeo en Julia op stelten, terwijl straatmuzikanten De Italianen hun Italiaanse liedjes zongen.

Zondagmiddag klokslag een uur wandelde iedereen – straatartiesten, genodigden en andere nieuwsgierigen – vanaf het Drents Museum in processie naar de Kop van de Vaart.

 

Van 2 juni tot en met 3 november 2019 schitteren meer dan zeventig Italiaanse meesterwerken in de tentoonstelling Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) van het Drents Museum. Niet alleen het Drents Museum, maar de hele Asser binnenstad ademt vanaf 2 juni vijf maanden lang Italië.

Op zondag 2 juni opent de tentoonstelling voor publiek en wordt de Rialtobrug op de Kop van de Vaart onthuld. Vanaf 11.00 uur wordt de binnenstad van Assen met muziek en theater in Italiaanse sferen gebracht met muziek door het Puellae Strijkkwartet, Romeo & Julia op Stelten (Straattheater), De Italianen (Straattheater). Locatie: Jacob Cramerplein (ingang Drents Museum)

25 mei – Concert met orkest in de Höftekerk in Hardenberg, aanvang 20:00 uur Kaarten vooraf en aan de deur.
 
Graag willen wij u het volgende culturele evenement onder de aandacht brengen.
Zevenmaal brengt op 25 mei 2019 een voorjaarsconcert met 3 jonge solisten, de sopranen Christy Luth en Meike Wijma en de countertenor David van Laar.
Zevenmaal heeft voor dit voorjaarsconcert leden van het prins Claus Conservatorium uit Groningen, waaronder het Puellae kwartet gecontracteerd.
Het prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen is verbonden met de samenleving in het noorden van Nederland en heeft tegelijkertijd internationale uitstraling en niveau. Hun missie is het opleiden van
inspirerende musici die verschil maken in onze samenleving. Onder het motto “share your talent. Move the world” dagen zij de studenten uit om hun talent en passie voor muziek te delen met de wereld om hen heen. Zij brengen de wereld in beweging.

Feestelijk Jubileumconcert Pro Musica uit Leens

Het vrouwenkoor Pro Musica uit Leens viert op 19 mei om 16.00 uur haar 30-jarig jubileum met een feestelijk concert in de sfeervolle Petruskerk te Leens.

Het programma zal zeer gevarieerd zijn: het vrouwenkoor zingt een keuze uit het repertoire van het laatste jaar en samen met mannelijke projectzangers voeren zij het prachtige werk “Sacred Songs” van de Engelse componist Karl Jenkins uit. Het koor prijst zich gelukkig dat de sopraan Ellen Klopstra en een klein orkest waaronder het Puellae Strijkkwartet hun medewerking verlenen. Dit alles onder de inspirerende leiding van John Schreurs. Daarnaast verzorgen pianiste Liesbeth Wildeveld en Ellen Klopstra nog een solo-optreden.

Het Puellae Kwartet in de Slotplaats 06-04-2019

Maak kennis met De Slotplaats! Wandel met de gids over het buitenplaats en luister daarna naar Het Puellae Kwartet. Zij zullen een speciaal voor de gelegenheid samengesteld programma spelen. Eén ding is zeker, Dvořák ontbreekt op deze avond niet!

Knoop in de hoofdrol

Deze intieme buitenplaats is onlosmakelijk verbonden met Johann Hermann Knoop, een bevlogen hovenier waarvan we vandaag de dag nog de vruchten van plukken. Hij werd in 1750 aangetrokken als huisonderwijzer voor de zonen van de familie Burmania die op De Slotplaats woonde. Knoop was een alleskunner, een levende encyclopedie met een speciale voorliefde voor tuinen en alles wat daarin groeide. Het tuinontwerp uit die tijd is grotendeels verdwenen, maar een aantal kenmerken is nog zichtbaar: het Sterrenbos dat Knoop vermoedelijk heeft ontworpen, de oefenschans en de priemende zonnewijzer in de verdiepte voortuin.

De boswachter neemt je voorafgaand aan het concert mee voor een mooie wandeling langs de hoogtepunten van de buitenplaats.

Vogelgeluiden

Het Puellae Kwartet speelt ‘Het Amerikaanse’ strijkkwartet van Dvořák. Hij componeerde het in New York. De grote lijn stond in drie dagen op papier. Op de partituur lezen we: “God zij dank. Ik ben tevreden. Het ging snel.” Het zou zijn populairste strijkkwartet worden. Sommigen horen duidelijk Amerikaanse invloeden: in het 2e deel Indiaanse melodische accenten en in het 3e deel typisch Amerikaanse vogelgeluiden die Dvořák hoorde tijdens zijn ochtendwandelingen. 
De vier ‘puellae’ (meisjes) kregen al jong les van gerenommeerde pedagogen en waren concertmeesters van het Haydn Jeugd Strijkorkest en het Nederlands Jeugd Strijkorkest. Ze wonnen eerste prijzen op het Britten Vioolconcours en Prinses Christina Concours en soleerden bij verschillende orkesten. 
Annefloor bespeelt een viool van de Nederlandse vioolbouwer Jaap Timmer, Julia een viool van een anonieme Italiaanse bouwer uit begin 20e eeuw, beide uit de collectie van het NMF.

Programma

18.30 – 20.00 uur: wandeling met de boswachter 
20.00 – 21.00 uur: concert van Het Puellae Kwartet 
Julia Doornebosch, viool
Annefloor Plantinga, viool
Nouschka van Schaik, altviool
Loïs van Malenstein, cello

A. Dvořák – Strijkkwartet nr. 12 “Amerikaanse”
F. Schubert – Strijkkwartet nr. 4 in C, D. 46, deel 1 en 2